Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Jiu_jitsu_brasilero Josefa_Tudó La_Unión_(Malaga) José_Antonio_Diaz_Peláez Ken_Utsui Kei_Sato Ken_Mattingly Iselma_boschimana Lagunilla_del_Jubera Leopoldo_Fernández_Pujals Jirō_Horikoshi John_Britton Juan_de_Ruelas Liga_Premier_de_Rusia_2004 Ionograma Leningrado LO_Formula_Renault_2_0_Suiza La_Triple_Alianza Lepaterique Liga_Helénica Joan_D._Vinge Integracion_por_sustitución_trigonométrica Johan_Laats Jardin_Botánico_Logan Jackie_Fox James_Burney Jaime_Martinez Jean_Marie_Auguste_Lurçat Jose_Manuel_Parada_Rodriguez Literatura_epica Karl_August_Hanke Kaze_wa_Fuiteiru Jose_Suarez_"Felechosa" Joan_Borràs Liceo_Nº8_Arturo_Alessandri_Palma Leyes_de_sodomía_en_Estados_Unidos Las_cuatro_hermanitas Juegos_Olímpicos_de_Tokyo_1964 Lineas_electricas Ke_lâng_chhī Jose_de_rivera Jean_Camp Le_Fréchet Lauburu Jabonera Leonard_Woolf La_Doctrina_Secreta Laia_Canigueral Kawanishi_K-7 Kaili La_Radiante_105_1 Las_Tortugas_Ninja_(Película_de_2014) Karl_Neukirch Lima_metropolitana Linea_C2_(Córdoba)

html map