Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Onda_portadora Periquito_ondulado Not_Such_An_Innocent_Girl Palo_santo_en_paraguay Partidos_judiciales_de_Andalucia On_an_island Palacio_de_Chehel_Sotún Nossa_Senhora_da_Conceicao_(Angra_do_Heroismo) Máte_Csák Nailloux PNS_Tippu_Sultan_(D185) Mühlberg_(Brandeburgo) Mutriku_FT Peoria_Unified_School_District Peter_Schiff Paul_Mantz Olustee_(Oklahoma) Par_craneal_séptimo Palacio_de_Lahane Partido_judicial_de_aranda_de_duero Petr_Shelokhonov Palacio_de_Ibarra_(Brihuega) Nootka Museo_Stenersen Pandanus_utilis Poposaurus Ommexechidae Otaru_(Hokkaido) Opposing_Force Ploezal Pippenalia_delphiniifolia Peliculas_del_oeste Pavle_Đurišić Narvaja Nueva_Taipéi Olesa_de_montserrat Oudry Perlina Paraguay_en_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_2002 Packard_V-1650-7 Pimienta_cayena Mylodontidae Panárabe Pista_disponible_en_despegue Peso_(Bolivia) Oligochaeta_(planta) Paphiopedilum_bellatulum Necrón Plantation_(Kentucky) NGC_1960 Periodo_critico Paul_Masson Parcao Porno_suave Paulo_Barbo

html map