Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Wandella W_(servicio_del_metro_de_Nueva_York) Viviez Zaporózhskaya Wilton_(Iowa) Yungi_Li VfR_Köin_04 Cociente_de_inteligencia Ahorrado Chaya Yamaha_MT-03 Werfel V_Región_de_Valparaíso Abu_l-Walid_Hisan_ibn_Ahmad_al_Kinani_Al-Waqaši Chevillard Achras_zapota_var_zapotilla Victor_Melcior_i_Farré Clavero Vitrac-en-Viadène Yuya_y_tuyu Alba_roja_Paris Collores_(Humacao,_Puerto_Rico) Consultoría_tecnológica Visión_del_Apocalipsis Whispering_Pines_(Arizona) Yocasta Acoelomorpha Alberto_Ruiz_Gallardon_Jimenez Agustin_García_Simón You're_the_First_the_Last,_My_Everything Who_Are_You?_(Buffy_the_Vampire_Slayer) Clay_(Nueva_York) Aeropuerto_Internacional_de_Manises A_Dictionary_of_Greek_and_Roman_Biography_and_Mythology Vincent_Askew Claudio_Aranzadi_Martínez Ciencia_Economica W_F.Hillebr. Al_Dhahra_Tripoli Yacimiento_arqueologico_de_El_Monastil Colmeal_(Figueira_de_Castelo_Rodrigo) Comuna_13 Aeropuerto_Internacional_de_Tiflis Colmenar_del_Arroyo_(Madrid) Yuste_Decillán WD_0133-116 Yes,_Dear Abizcochado Consejo_General_Interinsular Acido_ciánico Ciudad_Juarez AirAlm Yi_Siling Cis_biroi Cine_Barcelo

html map