Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Chaetodipus Brogitarix Carex_japonoalpina Caza_Pesca,_Naturaleza_y_Tradiciones Batalla_de_Gela_(405_a._C.) Campanulorchis_globifera Byblitea_foveicollis Campeonato_Mundial_de_Biatlón_de_1982 Calle_34–Estacion_Penn_(línea_de_la_7ª_Avenida–Broadway) C_47 Bayonville_sur-Mad Busbanzá_Siglo_XVIII Centro_de_software_Ubuntu Bartomeu_Robert Canonigos Batrachoididae Cafe_Filho Cetaceos_de_Canarias Bahabón_de_Valcorba Bruce_Hood Caiman Chamaemelum_macrophyllum Bugatti_Stratos Canton_de_Saint_Jean_Pied_de-Port Aí Batalla_de_Azukizaka_(1564) Bhakti_Vinoda_Thakur Billo_Frómeta Calvert Cayón Brad_Whitford Calipso_(desambiguacion) Bledos_de_comer Batalla_de_Ascalón Bufo_marinus C-32_sur Carlos_di_Sarli Cesar_del_Campo Bartolomeu_Galofre Boechera_perennans Bérchules_(Granada) Blanzy_lès-fismes Castillo_de_Valençay Broken Bulgaria_del_Volga Cable_de_Categoria_7A Campeonato_Peruano_de_Fútbol_de_1951 Ba_cityflyer CB_Oviedo Canna_rubra Burkini Balugaes Canalejas_(Almanza) Cerraja_comun Carlos_Mora

html map