Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Vehiculo_eléctrico_de_bateria Complejo_Volcanico_de_Sines Combate_naval_del_Callao Acido_3-indolilacético Worben Victor_Hernández_Covarrubias Clasificacion_periodica Wendel Conus_africanus Alberuni Valerio_Adami Acq Valderias_(Bricia_Burgos) Wally_Walker Wooara Clima_frio Zoe_Valdes Condado_de_Treviño_(Título_nobiliario) Combate_de_Quillagua Continente_Austral Conde_de_Murillo W_E.Higgins Vía_X_HD Vixens Vrindavan_(Uttar_Pradesh) Club_Deportivo_Vicalvaro Clase_Liniers Choctaw Volodarka Chris_Warren_Jr. Xánthi_(unidad_periférica) Waluewa Akalyptoischion_hormathos Von_Hügel Chicago_Illinois Colonia_de_Pan_Bendito Williamsport Acanthus_polystachyus Victor_Antoine_Ardisson William_Stirling Vershire Vieux_Reng Ciencias_Políticas_y_de_la_Administracion Viaducto_Malleco Yahya_ibn_Al_Hakam_Al_Bakri_Al_Gazal Constitucion_del_Ano_III Colosos_de_Memnon Cherasim_Munteanu Condado_de_Donegal_(Irlanda) Cipitío Checa Combate_de_Bobr Condado_de_Marion_(Oregon) Colacho_Hermanos_o_presidentes_de_América Valparaíso_(desambiguación)

html map