Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Actual_constitucion_politica_del_peru Alan_Watts Colón_(ciudad_Entre_Ríos) Cinctorres Chelidonium_umbelliferum Vice_Squad Alares Condado_de_la_Corzana Condado_de_Jefferson_(Misisipi) Vahid_Yusuf_oglu_Əlekberov WCW_World_War_3 Coliseo_del_Pacifico Viuda_(línea) War-Gods_of_the_Deep Alberto_Perez_Madrigal Aderusincertae_subserraticornis Columna_entorchada XI_Región_de_Aisen_del_General_Carlos_Ibañez_del_Campo Conflicto_del_Líbano_de_2007 Verisure Abies_elegans Xiloglicano Clarmont_Ferrand Album_compilación Alcorta_(Argentina) Comunidad_de_vecinos Club_Deportivo_Unión_Criptanense Colegio_San_Tarsicio Volksjäger Vellemoz Acrobatas Charles-Émile-Callande_de_Champmartin Che_đau_đỏ Yákov_Perelmán Zoologico_Guadalajara Yilé Abejas_meliferas_de_las_rocas Consola_3D Wip3out Zaid_Al-Harb Constante_de_Mertens Aceite_de_Mallorca WOT_Web_of_Trust Vino_dulce Chema_Gomez Clásicos_populares Alberto_Lopez_Aroca Aeropuerto_Jumandy Vidangossy Ahmadou_Keita Airi_Masaki_(Tenchi_Muyō!) Aedesia Comarca_de_Campo_de_Gómara Zelotas Virgen_con_el_Niño_y_ángel_(Botticelli)

html map