Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Abelenda_Carballeda_de_Avia Víbora_Latifi Alagón_(Zaragoza) Complot_(editorial) Yumekui_Merry Walther_Wilhelm_Georg_Bothe Claustro_San_Ignacio Wetterau Circuito_Montañés_2009 Alberto_Melián Agathemera_crassa Chevennes Zephyranthes_carinata Xeromphalina We_Break_the_Dawn Akm Cistella Agiocochook Alberto_van_klaveren Vaisnavismo_bengalí Vortice_energético Acanthochlamydaceae Vernou_la_Celle-sur-Seine Colina_Aukstojas Vulpes_vulpes_caucasica Voskresnik Abrojo_de_agua Yacimiento_arqueológico_de_Vilerda Aldeano_River Concierto_para_saxofon_y_orquesta_de_cuerdas Completismo Velocidad_crítica_(hidráulica) VilaWeb Adstrato Condicional_(programación) Abú_Simbel Cichla_osellaris Cinco_llagas_de_Cristo Cheney_(Washington) Acebuche Zarpazo_de_Fuego Warszawa_(álbum) Villarrabines Chrysochlamys_glauca Adormideras_blancas Yécora_Iekora_(Alava) YYY William_H._Nichols Compartir Condado_de_Barnes William_Ørbit Veriovkin Zlata_Ognevich Yggdrasil_(desambiguacion) Concepción_(Tarlac)

html map