Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Julio_Lores_Colan Laguna_de_Berre Juncus_grubovii Juan_Mané_Flaquer Ku_Mara Jyvaskylän_maalaiskunta Let_It_Be…_Naked Lista_de_personajes_secundarios_menores_de_Avatar:_la_leyenda_de_Aang José_Águas La_marcha_de_la_bronca Katalin_Benkö José_Escalas_Cifre Jose_Luis_Molina Limesy KV_1e Kauai Liga_Venezolana_de_Beisbol_Profesional_2006_07 Jardin_Botánico_de_la_Universidad_de_Viena La_sombra_del_ciprés_es_alargada Letopolis Karl_bertsch Josef_Shklovskij Linea_220_(Interurbanos_Madrid) Las_Flores_(California) Kiwiharpalus_townsendi Lisp Khazar Joaquin_de_Aguero Lafitte_(Luisiana) Jorge_arias_de_greiff Kiko_Martínez Joan_de_Arc Isabel_Fernández_(judoka) Isla_de_la_Pietra La_Ruana La_Hispano_Suiza Klaus_M._Schwab Khan_El_Khalili La_Ciudad_de_Muros_y_Secretos Institut_national_de_l'origine_et_de_la_qualite Jorge_Mendoca Jens_Becker José_Francisco_Velásquez_(El_Joven) Kou_Shibusawa Jamie_Arnold Ley_Orgánica_para_la_Mejora_de_la_Calidad_en_la_Enseñanza Jardin_Botanico_de_Plantas_Nativas_Forrest_Deaner Isla_de_tamoe Iselma_metallescens Lexicalizacion Lino_Cornejo_Zegarra Koprulu Joachim_Beuckelaer Libro_de_la_caza José_María_Blanco_Crespo

html map