Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Pendulo_matemático Orlando_(película) Nippon_Yusen_Kabushiki_Kaisha P_m Parque_de_la_Memoria_de_Sartaguda Por_unos_cuantos_dólares_mas Peter_Hacker Notafilia Palacio_de_las_Maquinas Numero_suaves Ogariov Podabrus_rotundimargo Pilar_Gómez Pelophylax_tenggerensis Philipsburg_(desambiguación) Phun Ponte_las_pilas Opera_de_Hanóver Paleolitico_Inferior_en_Leon Nicolás_Cabre Parastegophilus_paulensis Oreothraupis_arremonops Poa_bolanderi Por_nuestra_libertad_y_por_la_vuestra Nelson_Parraguez Nuevo_Orden_Mundial_de_la_Información_y_Comunicación Pebi Nafin Ouest_France Phractura_macrura Palacio_de_Toreno Nietzsche-Haus_(Naumburgo) Norman_Quijano Pedro_Jorge_Vera Pastizales_alcalinos Picoloro_gorginegro Paz_Bascunán Otsuchi,_Kamihei,_Iwate NBA_1963/64 No_Pussyfooting Pedro_Jesus_de_la_Pena_de_la_Peña Orchaise Neopteroplax Papayo Navarredonda_de_Gredos Polabio Operación_Banner Nanochromis_sabinae Oddr_Ófeigsson Planispirillinidae Nunciatura Plaisance_de_Giblet ORP_Orzeł_(85A) Ninja_Gaiden_III Piper_lolot

html map