Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Federico_I_de_Nápoles Ejército_de_Ucrania Ejercito_del_Norte_(nacionalista) Estacion_Madera Estación_de_San_Antonio_(Metro_de_Medellin) Enciclopedia_moderna:_Diccionario_universal_de_literatura_ciencias_artes_agricultura_industria_y_comercio Facundo_Ynsfrán_Caballero Frankfurt_an_der_Oder Francisco_Dura Elecciones_Autonomicas_Madrilenas_(1999) Elecciones_legislativas_de_Sudán_de_1981-1982 Eumecanthus Elecciones_presidenciales_de_Rusia_de_2000 En_compania_del_miedo..._espíritus_ocultos Epimerasa El_Carallot Francisco_Gonzalo_de_Doblas Embalses_de_Castilla_y_León Festival_Internacional_del_Cante_de_las_Minas Fachadas_del_Palacio_de_Figueroa_(Edificio_del_Casino) Francisco_Alarcón_Estaba_(Poeta) Euonymus_europaeus El_cartel_de_medellin Estacion_de_Sant_Ildefons Estudio_Op._10,_n.º_4_(Chopin) Episodios_de_Jimmy_Two-Shoes Falloux_du_Coudray Editorial_Glénat Federación_Internacional_del_Futbol_Asociado Enrique_Arbós_y_Canellas Elsa_Masriera_del_Campillo Estadio_Giuseppe_Antonelli Equilibrio_dinamico Enamorados_por_accidente Francisco_de_Merlo Ficus_rhodesiaca Estación_de_Monts Fabio_Armiliato Ficus_chanas Estacion_de_Tarancon Filippo_Simeoni EdulibreOs El_Puerto_de_Santa_Maria_(Cadiz) Ejercito_Salvadoreno Enfermedad_de_Spielmeyer_Vogt-Sjogren-Batten Escudo_de_la_provincia_de_Lugo El_Zorro:_Generacion_Z Emilio_López_(militar) Euphorbia_rablensis Forgotten_Tomb Fouquieres-lès-Lens Estribillo Estadio_Del_Ejercito Ejercito_republicano_irlandes El_Arahal

html map