Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Bosque_nacional_Stanislaus Central_eléctrica_La_Grande-2-A Cantores_Del_Alba Broncodilatadores Bobbing Central_Unitaria_de_Trabajadores_de_Colombia Cefalà_Diana Chandra_X-Ray Cerasus_avium_α_sylvestris Benoit_Pedretti Batophila_beroni BMW_R_1200_GS CS_Uruguay Centro_de_Documentación_de_Violaciónes_en_Siria Cabanas_(El_Salvador) Blenorragia CD_Burguillos Catedrales_de_Espana Bootia_saponaria Besme Carlos_Ochoa Bullrich Cantón_de_Saint_Savin_(Gironda) Chalcoelytrum Bartolome_de_Carranza Canal_Vallenato Calystegia_reniformis Bola_de_nieve_(Los_Simpson) Béisbol_de_Cuba Burganes_de_Valverde Calcehtoc Cañita Boyuk_Zira Bernardston_(Massachusetts) Blue_Orchid Carlos_Kihlberg Battenans_les_mines Berliner_pfannkuchen Carlos_E._Restrepo Base_of_the_Pyramid C.T. Cereus_thouarsii Batalla_de_Tanambogo Bad_Bergzabern Cayo_Lara Capacidad_de_carga_de_poblacion Bonifacio_Rodriguez_y_Rodríguez Bozena_Nemcová Callistola_subvirida Carlos_Krause Canonera_(fortificación) Bohinj Benjamín_Coronado_Cordova Boscán Blooming_Grove_(Wisconsin)

html map