Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Wa_na_ta Agustín_Aspiazú Cleochroma Alano_(perro) Comite_Olímpico_Brasileno Chrysolina_sichuanica Clenay Colonia_Espanola Varvárovka_(desambiguación) Academia_de_bellas_artes_de_san_carlos Akwá_(futbolista) XI_Distrito_Electoral_Federal_de_Guanajuato Zaragozana Vatio-hora Xipe_Totec X_X. Ciclo_del_acido_cítrico Club_Atletico_Colon Vicente_Vazquez_Queipo_de_Llano Agosto_de_1937 Comerciante Vineuil_(Loir_y_Cher) Vala_Mal_Doran Vicente_Ruiz_Mondaca Valar_morghulis Collonges_sous-Saleve Venus_de_Medici Alameda_(Málaga) Acta Accidente_geográfico Wright_Mills Chiconquiaco Valles_Secos Ventilación_minuto X_X._X._X. Computadora_personal Ciudades_de_Estados_Unidos_por_poblacion Verteuil-sur-Charente Claes_Göran_Hederström Clot_de_la_Mare_de_Déu Adrian_Wood Zhenyuanopterus Vettones Colin_Mackenzie A_p_moller-maersk_group Ziyadat_Allah_I_de_Ifriqiya Violaciones_de_los_Derechos_Humanos_del_Regimen_Militar_(Chile) Villalba_de_la_Sierra_(Cuenca) Vladimir_Smicer Warrenton_(Misuri) Chiers Varahapurana Zakarya_Bergdich Chimehuin Villafranqueza_Palamó

html map