Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Moreira_(San_Miguel) Ideas_republicanas_federales Icacos Henrik_Aerenlund_Pedersen Av._Roca Anthoxanthum_odoratum_var._puelii Mongoles Ataw_Wallpa Arjuna_(anime) Anastasio_Marcos_Bravo,_"El_Tío_Picho" Monotocheirodon_pearsoni Muflon_de_las_montañas Misterico André_3000 Art_Fleming Hervör Aneurisma_del_cerebro Monumento_nacional_(Malasia) Historia_economica_de_EE_UU Gunther_Lutzow Aspin_Aure He_Said_She_Said_(canción) Aprendiz_de_magia_negra Guionista_de_cómics Aniquilacion Misión_Alma_Mater Antiqua Guerra_de_1895 Modelo_de_gota_liquida Mohammed_V_de_Marruecos Moravia_(villa) Milton_Bradley_Company Hobart_(Indiana) Humberto_Megget Multilacunares Guinea-Bissáu Milwaukee_Road_clase_EP_1_EF_1_EF_2_EF_3_y_EF_5 Monasterio_de_la_Ascension_de_Nuestro_Señor_(Lerma) Autorretrato_a_la_edad_de_63_anos Andrujáyev Hotel_Basiliewski Asociacion_de_Fútbol_No_Amateur_de_Sucumbíos Andrea_Coda Hell-O Haploclathra Gustavo_Ferrín III_Distrito_Electoral_Federal_del_Estado_de_México Aquila_(biologia) Grijó_(Macedo_de_Cavaleiros) Arquelao_de_Esparta Arnoglossus_sayaensis Asquerosa Australinocreagris_reddelli Heracleum_giganteum Augy_sur_aubois

html map