Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Autotopagnosia Monterey_(Luisiana) Anos_1860 Asch Mitonyssus Harrington_(Quebec) Hematoxilina_y_eosina Hipótesis_Némesis Muhammad_al-Badr Guerra_de_Sucesión_Bávara Monterita_canela Moenkhausia_eigenmanni Historia_de_la_Genetica Antoni_Caimari_Caldés Grupo_Luis_Pina Apóstol_Felipe Héctor_Fautario Mision_de_San_Francisco_de_Asís_del_Valle_de_Tilaco Ministerio_de_lo_Interior_de_España IV_Distrito_Electoral_Federal_de_Nuevo_Leon Hemicyonidae Ano_632 Guarena_(Badajoz) Guayanilla Anna_Murià Minihy_Tréguier André_lima Huevo_relleno Motacillidae Hormiguerito_ribereno Hipetro Atusparia_(Obra_de_teatro) Hieronymus_Conde_de_Colloredo Astrágalo_de_Caistor Andras_Peter H.Wendland Miroslav_Vitouš Archocentrus_centrarchus Huetor-Santillan Minke_común Arnau_Mir Histologia_vegetal Astounding Modelo_cientifico Auditorio_León_de_Greiff Asṭāṅga-yoga Andronico_II_Paleólogo Half-Life_2:_Episode_One Arauco_(comuna) Hito_de_la_argentinidad Ano_1887 Atocion_armeroides Atrapasuenos Antigua_Prisión_Provincial_de_Málaga Aurícula_izquierda

html map