Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Argyranthemum_adauctum Association_Sportive_de_la_SONABEL Hudson_(Pensilvania) Astragalus_pubiflorus Mono_de_Gibraltar Atocha_Cercanías Modelamiento_matemático Ictiólogo Gábor_Gyepes Arquidiócesis_de_Guadalajara HP-75 Asterope_(estrella) Handball_en_los_Juegos_Suramericanos Hipérico_comun Movimiento_Independiente_de_Renovación_Absoluta_"MIRA" Autopista_del_pacífico Guepardos Hnat_Stefaniv Historia_de_los_ministerios_de_Ciencia_de_España Arteria_ileocecoapendiculacólica Augusto_Figueroa Huh_Jung_Moo Astronomia_pre_telescopica Minolta_AF_7000 Mohammedan_Sporting_Club Héleno Angeles_Felices Mocoretá_(Corrientes) Græsholm Mohamed_VII_(sultan_de_Granada) Autómatas_finitos Armoracia_amoracia Archipielago_de_Kvarken Hakushon_Daimaō Huracan_Neddy Anoura_latidens Mira_(topografia) Hervé_Vilard Modełka Montanas_Tibesti Minería_en_el_fondo_del_mar Mos_(Braganza) Arqueta_de_leyre Moonachie Herriko_Alderdi_Sozialista Argininemia Astrotricha Himno_de_la_Alegría Moana_Carcasses_Kalosil Mount_Wittenberg_Orca Mohs Aroldis_Chapman Hortense_Schneider Arena_(hormigón) Animador_(artes_visuales)

html map