Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Batalla_de_Ivry Borrell_II Carta_en_favor_del_catalan Camanche_Village Bloomingdale_(Tennessee) Batalla_de_Sarikamiş_(1920) Burgos_año_1.826_1.829 Campeón_de_Campeones_2005/06 BMW_i3 CS_Pandurii_Târgu_Jiu Batalla_de_benevento_(1266) Breville_les_Monts C-ncap Brook_Busey-Hunt Batalla_de_corpahuaico Cerro_Volcán Buytendijk Catastrofe_natural Burton,_King_County_(Washington) Batavo Castle_Freak CentroBasket Casa_Theophile_Verlaque Carlos_VI_de_Francia Bazara_catona Callicore_rosea Catasetum_baraquinianum Camptotheca Bulletin_de_la_Société_linnéenne_de_Normandie Cachimba_del_Rey Carolina_Gudiño_Corro Campeonato_de_Francia_de_Rally Centro_de_información_turística Calluna_pyrenaica Benjamin_Miles_"C-Note"_Franklin Bhauma Carlos_Gonzalez_Pena Caraota Cenzonte_común Carpintero_magellanico Bernard_Pyne_Grenfell Barrancas_(estación) Belgica_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Pekín_2008 Carlos_Mauricio_Funes Calera_(municipio) Botrys_pagana Carbohidratos Balon_de_Oro_1994 Berta_perelstein_de_braslavsky Belena Berling Barrio_de_pedro_garau Basualdo Balonmano_ciudad_de_almería Cefadril

html map