Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Margaret_Mitchell Luis_Tomás_Larco_Ferrari Prosper_Catelin Marca_(periódico) Lota_Schwager_S_A_D_P Mauleon Los_chicos_del_Preu Reguetón_alternativo Puerto_Jose_Banús Miguel_Angel_Montuori Lopez_Rekarte Puerta_del_Angel Manuel_Montt_Torres Miguel_Merino_Pineda Puntalón-Pueblo_Nuevo_(Granada) Magnitudes_fundamentales Gorilas_en_la_niebla Química_de_la_atmosfera Rei_Ortiz Maria_Comellas_Jo Lonzac Los_Reyes_de_la_Pista_(Peru) Puerto_de_santiago Luso Radio_Universidad Meridiano_6_oeste Maserati_Ghibli_(1967) Quemada_viva Marián_Farias_Gómez Mario_Rizzi Maestro_de_1518 Puente_Santo_Tome-São_Borja Michel_Félix_Dunal Regis_(Reinos_Olvidados) Légion_étrangere Localidad_de_Chapinero Quebrada_Yeguas Pouteria_salicifolia_var_neriifolia Martínez_Villacañas,_Juan Gran_Premio_de_Monaco_de_1957 Manuel_Benitez Mentone Quilmes_(club) Razonamiento_a_partir_de_las_Escrituras Melanophryniscus_paraguayensis Gremio_de_directores_de_America Merrill_Lynch_&_Co_Inc Merichleri Raquel_Alfaro Ramón_Mauricio_García_Prieto_Giralt Raúl_Chappell_Morales Maria_Dolores_Montero_Abarzuza Maria_de_la_Purisima Lucia_Lopresti Mexico_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Sarajevo_1984

html map