Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.terazbudujemy.info.pl/tag/rolety-castorama/ Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.terazbudujemy.net.pl/tag/kamien-dekoracyjny-castorama/ wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.terazbudujemy.net.pl/tag/panele-ogrodzeniowe-castorama/ spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Legion_austro_hungara Juan_Martínez_de_Irujo_Goñi Juan_nepomuceno_de_orbe_y_mariaca Jack_the_giant_killer L_S_A. La_Búsqueda Jose_Luis_Gomez_Sanchez Jose_Ramon_Sauto La_Guardia_(Catamarca) Jhonatan_Román_Zapata Jenny_Sullivan José_Huezo_Montoya Leonid_Vitaliyevich_Kantorovich Jerónimo_Gracián Lancha_de_desembarco Javier_Guzmán Juagarzo_prieto Intervencionismo_militar Jentil Jhalakati_(zila) Invasion_a_Afganistan La_Font_d'En_Carros Lindín_(Santiago) Juan_Lindo Liga_saltena_de_basquetbol Joan_Rafart_i_Roldan John_Bowden_Connally,_Jr Jardín_Botanico_Havath-Noy Inverness_(California) Lauricocha_(desambiguacion) Karttikeia Leptobrachium Johann_N._Maelzel Instituto_oceanográfico_de_París Litoral_Austríaco León_de_Bizancio La_Flor_de_Mayo Jose_Joaquin_Mora_Porras Joan_Rosell_i_Lastortras Jose_Meliton_Rodriguez_Perez Karel_Jarolim Juan_Manuel_Márquez_Méndez La_conquista_del_Oeste_(serie_de_televisión) José_Roman_Corzanego La_Cuenta_Atras Juegos_Suramericanos_de_la_Juventud_2014 Kizzy Isla_Ángel Juramento_de_la_Unión Las_doce_pruebas_de_Asterix Jose_Espeliú_y_Arruga Kansas_City_Scouts Juan_de_Celaya Joelma_Sousa Lista_de_episodios_de_los_Backyardigans

html map