Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Kullunā_li_l_watan_li_l_ulà_li_l_`alam La_Republica_Galactica Lastarria_(volcán) La_Vall_de_Bianya Kara_Walker Lenguaje_sensible_al_contexto KV_554 Jose_Manuel_Erbez_Rodriguez Isabel_de_Borbón,_Infanta_de_Espana Kaá_jeé John_Coffee_Hays Josep_Coll Johan_Peter_Falck Isla_Griffith_(Nunavut) Interface_OPUS_Discovery José_Maria_Alcabu_Rodrigo Jean_Baptiste_Christian_Fusée_Aublet Lago_Amadeo Jules_Peter_Harlicka Kenji_Kawai Les_Hauts-de-Chée Javier_Fernandez_Lasquetty José_Maria_Luengo_Martinez La_Paja_en_el_ojo_de_Dios Junior_Cesar Jari_Sillanpää Kōji_Tsujitani Jose_Babini Inti-Quila._Música_en_la_Memoria._Juntos_en_Chile Jaime_Gilinski_Bacal La_Cienaga_(San_José_de_Ocoa) La_Angostura_(localidad) Le_Monastier-Pin-Moriès Juan_bautista_de_chapa Jose_Yanguas_Messia José_Antonio_Redondo_García Jose_Felix_de_Lequerica_Erquiza Leopold_Senghor La_Paz_(Granada) José_Antonio_Sobrino Juan_Antonio_Suanzes_Fernández Limonlu_Çayi La_duquesa_de_Langeais_(pelicula) La_Noche_del_Cobarde Instituto_Unzué La_sombra_de_Safo Isla_Gezira Jefferson_Starship Jugadores_casuales Kase_O Lalo_Mir José_Alcalá La_suegra_y_la_nuera Jane_Wilde Inwood_(Iowa)

html map